top of page
Organiske rødbeter

Hvorfor en stor satsning?

Om oss

Innlandet er Norges største landbruksfylke, i tillegg er vi et stort reiselivsfylke, vi har flest fritidsboliger og vi er store på matforedling.

 

Vi må bli mer bærekraftige og mer selvforsynt med mat.

De som besøker oss etterspør mer mat som kommer fra Innlandet. Vi har mange flinke regioner i Innlandet med gode produkter, flotte opplevelser og et godt omdømme.

 

Med samarbeid kan vi styrke hverandre, men dette samarbeidet må koordineres på tvers av geografi, etater og næringer.

Hvem er Matfylket Innlandet?

Matfylket Innlandet er et initiativ for å samle landbruket, reiselivet og matproduksjonen i Innlandet i et samarbeid for å bygge en sterk matregion. Dette har vi gjort ved å etablere Mat & drikke fra Innlandet SA.

 

Høsten 2021 ble det tatt et initiativ for å samle representanter for disse næringene, på organisasjonsnivå og enkeltvirksomheter. Det ble gjennomført 3 samlinger med over 100 deltagere som i fellesskap  utarbeidet 5 viktige satsingsområde. Det er et stort engasjement for å samle krefter i dette arbeidet.

I løpet av 2023 har dette blitt konsentrert ned til 3 områder: Rekruttering, mat på bordet og omdømmebygging.

21. desember 2022 bevilget Innlandet fylkeskommune kr. 1.575.000,-  og i april 2024 ytterligere kr. 1.000.000,- til etableringen av en langsiktig satsing. Dette bidro til at vi den 27. september 2024 etablerte Mat & drikke fra Innlandet SA, med 10 stiftere. Dette er ikke NOK ETT prosjekt!

 

Lillehammer-regionen vekst har administrert arbeidet så langt, med Henning Holmbakken som pådriver for arbeidet. Fra 1. januar 2025 er det Mat & drikke fra Innlandet SA som overtar koordineringen av arbeidet.

Hvem står bak Matfylket Innlandet?

Matfylket Innlandet er et initiativ fra flere enkeltpersoner som jobber innen landbruk, reiseliv og mat, og som gløder for at vi sammen skal kunne fremme landets største matfylke.

 

Arbeidsgruppen har bestått av:

  • Vidar Haugen fra Visit Hamarregionen

  • Ane Ingeborg Sandnes fra Visit Øst-Norge

  • Aase Sundvor fra Innlandet Bondelag

  • Liv Wilson fra Innlandet fylkeskommune

  • Torunn Aas Taraldrud fra Mat fra Toten

  • Stian Nystrand fra Restaurant Elv

  • Turid Windjusveen Olsen fra Statsforvalteren I Innlandet

  • Anette Svastuen fra Gudbrandsdalsmat

  • Tone Ranheim fra Valdres Næringshage

  • Marit Evanger fra Rørosmat

  • Henning Holmbakken fra Lillehammer -Regionen Vekst

Vi har også hatt en styringsgruppe, som har bestått av:

  • Erik Lagethon fra Innlandet fylkeskommune

  • Sverre Bjørnstad fra Innovasjon Norge

  • Haavard Elstrand fra Statsforvalteren i Innlandet

  • Elisabeth Gjems fra Innlandet Bondelag

  • Johannes Nermo fra NHO Reiseliv Innlandet

  • Marita Aanekre fra Hanen Innlandet

Samarbeid

Samarbeid er nøkkelen for å bygge Innlandet som matregion. Landbruksorganisasjonene, reiselivsselskapene, matnettverkene, enkeltbedrifter, Statsforvalter, fylkeskommune og Innovasjon Norge må jobbe sammen for å lykkes. Den 16.09.22 overleverte vi en samarbeidserklæring til Statsforvalteren og Innlandet fylkeskommue.

Ett skritt på vegen er etableringen av Mat & drikke fra Innlandet SA.

bottom of page