
Hvorfor en stor satsning?
Om oss
Innlandet er Norges største landbruksfylke, i tillegg er vi et stort reiselivsfylke, vi har flest fritidsboliger og vi er store på matforedling.
Vi må bli mer bærekraftige og mer selvforsynt med mat.
De som besøker oss etterspør mer mat som kommer fra Innlandet. Vi har mange flinke regioner i Innlandet med gode produkter, flotte opplevelser og et godt omdømme.
Med samarbeid kan vi styrke hverandre, men dette samarbeidet må koordineres på tvers av geografi, etater og næringer.
Hvem er Matfylket Innlandet?
Matfylket Innlandet er et initiativ for å samle landbruket, reiselivet og matproduksjonen i Innlandet i et samarbeid for å bygge en sterk matregion. Dette har vi gjort ved å etablere Mat & drikke fra Innlandet SA.
Høsten 2021 ble det tatt et initiativ for å samle representanter for disse næringene, på organisasjonsnivå og enkeltvirksomheter. Det ble gjennomført 3 samlinger med over 100 deltagere som i fellesskap utarbeidet 5 viktige satsingsområde. Det er et stort engasjement for å samle krefter i dette arbeidet.
I løpet av 2023 har dette blitt konsentrert ned til 3 områder: Rekruttering, mat på bordet og omdømmebygging.
​
21. desember 2022 bevilget Innlandet fylkeskommune kr. 1.575.000,- og i april 2024 ytterligere kr. 1.000.000,- til etableringen av en langsiktig satsing. Dette bidro til at vi den 27. september 2024 etablerte Mat & drikke fra Innlandet SA, med 10 stiftere, dette er siden utvidet til 16. Dette er ikke NOK ETT prosjekt!
Henning Holmbakken er pådriver for arbeidet. Fra 1. januar 2025 er han også daglig leder i Mat & drikke fra Innlandet SA, som koordinerer arbeidet i privat sektor og som samarbeider tett med offentlig sektor.
Hvem står bak Matfylket Innlandet?
Matfylket Innlandet er et initiativ fra flere enkeltpersoner som jobber innen landbruk, reiseliv og mat, og som gløder for at vi sammen skal kunne fremme landets største matfylke. Mange har bidratt før satsingen ble formalisert, men organiseringen har nå satt seg. Vi har en koordineringsgruppe og en strategigruppe, i tillegg opprettes det flere andre samarbeidsgrupper etter behov.
Koordineringsgruppen består av:
-
Vegard Urset fra Innlandet fylkeskommune (leder)
-
Turid Windjusveen Olsen fra Statsforvalteren i Innlandet
-
Henning Holmbakken fra Mat & drikke fra Innlandet SA
​
Vi har også en strategigruppe som koordinerer HELE satsingen i Matfylket Innlandet, som består av:
-
Erik Lagethon fra Innlandet fylkeskommune (leder)
-
Sverre Bjørnstad fra Innovasjon Norge
-
Marie Skavnes fra Statsforvalteren i Innlandet
-
Camilla Rostad fra Innlandet Bondelag
-
Johannes Nermo fra NHO Reiseliv Innlandet
-
Jon Tomassen fra Mat & drikke fra Innlandet SA
Samarbeid
Samarbeid er nøkkelen for å bygge Innlandet som matregion. Landbruksorganisasjonene, reiselivsselskapene, matnettverkene, enkeltbedrifter, Statsforvalter, fylkeskommune og Innovasjon Norge må jobbe sammen for å lykkes. Den 16.09.22 overleverte vi en samarbeidserklæring til Statsforvalteren og Innlandet fylkeskommue.​
​
Ett skritt på vegen var etableringen av Mat & drikke fra Innlandet SA, som ble etablert 27. september 2027.